Ssvd hakkında sorular » ssvd yaptıran hastanelere sorulması gereken sorular

Sezaryen ile doğum yapmış olan hemen hemen her kadın, kendini tam anlamı ile anne olmuş hissetmez, normal yoldan doğum yapmanın annelik duyguları açısından önemli olduğu fikri yaygındır ve normal yoldan doğum yapan kişilerin hikayeleri ve normal doğumun nasıl bir şey olduğu merakı her zaman cezbedicidir. Bu yüzden Sezaryen ile yaptığı doğumdan önce normal doğumu olan anneler ile ilk doğumları sezaryen olan anneler ssvd adaylığı bakımından kıyaslandığında daha önce normal doğum yapmamış olan annelerin ssvd için çok daha büyük bir istek ve azim gösterdikleri çok net ortadadır.

Ancak ssvd istemek tek başına yeterli değildir, ssvd iyi hazırlanılması ve iyi yönetilmesi gereken bir iş ve süreç. Bu nedenle ssvd yapmak için tercih edilen hastanenin, ssvd yaptıracak olan doktorun ve ekibin, teknik donanım bilgi birikimi ve tecrübenin büyük önemi vardır. İşte bu tercihinizi yapmanızda sizi yardımcı olacak olan "sormanız gereken sorular"
- Suni sancı ile doğum başlatma oranınız nedir
- Ekibinizin ve çalışanlarınızın SSVD'ye bakışı nedir?
- Hastalarınızın ne kadarına yardımda bulunuyorsunuz?
- Doğuma doktorlar bizzat iştirak ediyor mu yoksa sadece çağrıldığınızda mı doğum haneye gidiyorsunuz?
- Hastanenizde yapılan doğumlarda sezaryen oranı nedir? (%20'den daha yüksek bir oran veriliyorsa ya da doktor lafı geveliyorsa dikkat edin)
- Bu yıl kaç SSVD yaptırdınız? (Büyük rakamlar beklemeyin, ancak bu soruya cevap verirken ki tavır, heyecan ve coşkuyu değerlendirmeye çalışın, SSVD konusunda ne kadar bilgili, istekli ve teşvik edici, ümitlendirici mi konuşuyor yoksa caydırıcı mı bunu değerlendirmeye çalışın)
- SSVD adayı olarak size başvuran hastalarınızın ne kadarı başarılı bir şekilde normal doğum yaptı? (Bu soruya verilecek cevap %35'in üzerinde olmalıdır)
- Daha önceki doğum tecrübelerim ve gebelik sürecimi değerlendirirseniz, benim SSVD yapma şansım sizce ne kadardır? (SSVD ile ilgili coşkulu birisini arayın, özellikle sizi ssvd konusunda başarılı olabileceğiniz ve uygun olduğunuz yönünde cesaretlendiren ve gerçekten ssvd yapma şansınızın yüksek olduğunu düşündüren birini seçmeye çalışın. Ayrıca size sıradan bir hasta gibi değil, özel bir müşterisi gibi davranan bir doktorunuz olması çok önemlidir)
- Ne gibi durumlarda tekrar sezaryen olmam gerekir?
- Doğum sırasında ne gibi izleme ve değerlendirmeler yapacaksınız?
- Farklı doğum pozisyonlarını destekliyor musunuz?
- Hastanenizin SSVD politikası var mı? (Örneğin gebelik boyunca sürekli izleme ve değerlendirme, epidural uygulaması, yeme-içme sınırlamaları ve koçluğu v.s.)
- SSVD denemeyi bile reddedeceğiniz durumlar var mıdır, varsa nelerdir?
- Eğer gebeliğim 42. haftayı geçerse doğumu başlatmak için ne tür yöntemler kullanırsınız, ya da uygulanabilir?
- Miat geçmesi durumunu nasıl yönetiyorsunuz?
- Ne gibi bir durumda tıbbi olarak sezaryen gerekliliği doğar?
- Sancılarım 4cm açıklıktayken dursa, doğumu yeniden başlatmak için ne yapacaksınız?
- Hareket etmek, yürümek gibi doğal yöntemler mi yoksa ilaç ve tıbbi yöntemler mi kullanıyorsunuz?
- Rahim yırtılmasını engellemek için neler yapıyorsunuz?
- Hem ben, hem de bebeğim sağlıklı ise, ssvd için makul süre ne kadardır. Ne kadar zaman sonra normal doğumdan vazgeçip sezaryen uygulanmalıdır? (Araştırmalar doğumda süre uzakdıkça daha fazla başarı oranı elde edildiğini göstermektedir.)
- Doğum sırasında kaç kişi yanımda bulunabilir? Hastanenin bu konudaki politikası nedir?
- IV, pitocin, prostaglandin jel, amniotomi, epidural, yatağa bağlama, EFM, ıkınma, itme pozisyonları ve benzer konular hakkında fikir ve bakış açılarınız nedir?
- Randevularınızın arası ne kadar? (Bu soruyu net sormalısınız, bir randevuda bir hastaya ayrılan zamanı öğrenin, randevularda doktorlar hastaları ile ne kadar fazla zaman geçiriyorlar, hastaya ayrılan zamanın her türlü değerlendirme için yeterli olmasına dikkat edin. Randevu süreleri çok kısa olmamalı.)
- Vicdan ve kalp sahibi birini arayın. Doktorunuzun empatik olması önemlidir. Tutum SSVD şansını olumlu ya da olumsuz etkiler. Sorularınızı can kulağı ile dinleyen, sizi en iyi şekilde bilgilendirerek sorularınızı yanıtlayan, SSVD isteğinizi anlayan ve değer veren bir doktor başarı şansınızı çok artırır. Telefonlarınıza çıkmaları, aradığınızda ulaşılabilir olmaları, korkularınızı dile getirdiğiniz zaman size çözüm yolu sunmaları, korku ve endişelerinizi gidermeleri bu süreçte sizi motive eder.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girdiler
Bu içeriği Listeleyen Aramalar
d ssvd yaptıran doktorlar

Sosyal